Inför ett hästköp

Drömmer du kanske om en egen häst? Här hittar du några goda råd om vad man bör tänka på innan du köper häst.

Det första man bör tänka på är att man faktiskt har både tid och råd att ta hand om en häst. En häst kostar mycket, både att köpa och att ta hand om. Man måste (bland mycket annat) ta veterinärkostnader, försäkringar, stallhyra, utrustning och foder med i beräkningarna. En häst kräver dessutom både mycket tid och omtanke och om man inte själv har den tid som krävs måste man se till att det finns pålitliga människor som kan arbeta med hästen.

När man väl har sett över sina egna möjligheter att ha en häst och bestämt sig, är nästa steg att hitta en stallplats. Det finns särskilda krav på hur en stallplats ska vara utformad. Beroende på hästens storlek ska boxen eller spiltan, samt dörrarna till dessa, ha ett minimiutrymme för att hästen ska kunna leva ett bekvämt liv. Dessa mått hittar man på Jordbruksverkets hemsida. Det finns även särskilda bestämmelser för hur stallmiljön ska vara. Bland annat ska hästen inte kunna halka och det ska vara lugn och ro inne och rent och välstädat. Eftersom hästar är flockdjur vill de även kunna se och höra varandra för att inte känna sig ensamma. Om man ska hyra en stallplats åt din häst bör man själv besöka stallet innan man placerar sin häst där så att man försäkrar sig om att stallet är godkänt. Glöm inte att även se över hagar och paddockar och de andra hästarna som bor där. Mycket går att utläsa av hur de andra hästarna mår.

När det väl är dags att hitta sin egen häst är det av största vikt att hitta just den häst som passar för dig och dina egna behov och intressen. Tänker du tävla med hästen eller ha den som sällskapshäst, till exempel? Detta ställer olika krav på vilka egenskaper hästen ska ha. Om man själv är osäker på vad man letar efter hos en häst så är det bäst att ta hjälp av någon som har kunskaper om hästar och vad som krävs vid ett köp. Tänk på att köpa från seriösa säljare och att det är mycket bra att kunna hitta tidigare ägare. De kan ha information om hästen som det kan vara bra att veta om, till exempel beteende, skador och eventuella sjukdomar.

Alla hästar ska ha ett pass som ska följa med vid försäljning. Innan man köper hästen är det också bäst att låta en veterinär besiktiga den så att man är helt säker på att hästen är frisk och kry. Hittar man rätt häst har man sedan en bästa vän i många år framöver.